Verhuurders doen studentenhuizen van de hand.
Waar tegenstanders van het nieuwe Leidse verkameringsbeleid voor waarschuwden, wordt nu werkelijkheid. Verhuurders van studentenhuizen doen hun panden van de hand, waardoor studenten in de problemen komen. Cijfers zijn er nog niet, maar er zijn genoeg voorbeelden, blijkt uit informatie van Vastgoed Binnenstad Leiden en de Plaatselijke kamer van Verenigingen (PkVV).
Studenten die in een huis wonen waarvan de huurbaas besluit het pand te verkopen, hebben een probleem. Een huurder van een studentenkamer in de binnenstad met acht andere bewoners vertelt over de situatie. Deze huurder wil anoniem blijven omdat de verhouding met de huurbaas niet verder onder druk te zetten.
Twee maanden geleden liet de verhuurder weten dat die geen ‘potentie’ meer ziet in het verhuren aan studenten, door de nieuwe lokale en landelijke regels. Hij gaat appartementen van het pand maken om aan gezinnen te verhuren. Alle vijfjarige contracten worden niet verlengd. ,,Dat is wel balen’’, zegt de huurder. De verhuurder deed een voorstel om de huur in 2025 te verlagen als de studenten er allemaal voor november volgend jaar uit gaan. ,,Dat leek ons niet een hele goede voorwaarde, omdat de huur sowieso omlaag zou moeten door de nieuwe regels.” Dus zochten ze contact met het huurteam voor advies. ,,Op meerdere mailtjes kregen we geen antwoord en telefonisch zijn ze slecht te bereiken. Ze zeiden weinig waar we iets aan hadden.” De verhuurder wilde de studenten ook niet helpen met het vinden van een nieuwe plek. ,,Hij zei dat dat voor negen huisgenoten niet te doen is.”
Het huurteam is niet bereikbaar voor een inhoudelijke reactie, maar krijgt erg veel telefoontjes van mensen die hulp of advies nodig hebben door het beleid.
Waarschuwing
Onlangs werd duidelijk dat slechts de helft van de verhuurders voor de deadline van 1 juli de nieuwe verhuurdersvergunning heeft aangevraagd die ze nodig hebben, en nog geen kwart de omzettingsvergunning om een pand verkamerd mee te mogen verhuren. Tijdens een Leidse commissievergadering kwam Alexander Geertsema, voorzitter van Vastgoed Binnenstad Leiden, aan het woord om de lokale politici te vertellen wat er staat te gebeuren. ,,Veel van onze leden zijn bezig hun belangen in Leiden af te stoten,’’ waarschuwde hij.
Hij denkt dat het niet zozeer een gevolg is van het beleid in Leiden alleen, maar dat ook landelijke ontwikkelingen een rol spelen, waardoor het verhuren aan studenten niet rendabel meer lijkt. „Het is volgens mij niet wat de regeling oorspronkelijk moest doen.” Het is volgens hem niet aannemelijk dat een groot deel van de vergunningen überhaupt niet meer wordt aangevraagd, maar hij roept de gemeente wel op om ze binnen de tijd die er voor staat te verlenen – de gemeente verlengt volgens hem vrijwel standaard de termijn – om onduidelijkheid te voorkomen.
Handhaving
Verhuurders die hun vergunningen nog niet hebben aangevraagd, krijgen een half jaar langer de tijd in een ‘informele termijn’ om dit alsnog te doen. De gemeente begint daarna met een handhavingstraject waarbij de verhuurders eerst nog een keer worden aangeschreven. Als ze dan nog steeds in overtreding blijven legt de gemeente een bestuurlijke boete of dwangsom op. ,,Pas in het uiterste geval zal een pand in beheer worden genomen. Dat zal een beperkt aantal panden zijn”, schrijft de woordvoerder op de vraag hoeveel panden er maximaal in beheer genomen kunnen worden.
De Plaatselijke Kamer van Verenigingen (PKvV) pleitte in december voor een coulanter omgang met de termijn voor het aanvragen van de vergunningen. De angst bestond toen al dat verhuurders de korte aanvraagtijd aangrijpen om makkelijk af te komen van hurende studenten en hun panden verkopen in plaats van verhuren.
“De wooncrisis is voor studenten al enorm, dus dit moet je er niet bij te hebben”
PkVV-bestuurslid Lisa Wetting kent een aantal gevallen, maar heeft geen exacte aantallen. ,,Het is wel zorgelijk als er meer studentenhuizen gaan sluiten, dan spreken we wel over gevolgen op een langere termijn. De wooncrisis voor studenten is al enorm, dus dit moet je er niet bij te hebben.” Ze is wel blij met de extra ‘informele termijn’ die de gemeente nu geeft aan verhuurders, en doet met de gemeente haar best om studenten en verhuurders nog beter te informeren over de veranderingen.
De nieuwe regels
In het beleidsakkoord van het huidige College staat dat ze maatregelen nemen om ‘foute beleggers die huizen opkopen en huurprijzen opdrijven’ aan te pakken. Dat doen ze met de invoering van een verhuurdersvergunnning. De omzettingsvergunning is bedoeld om grip te houden op verkamering. Het aanvragen een van deze vergunningen kost duizend euro en moest voor 1 juli gebeuren.
De verhuurvergunning goed verhuurderschap:
- Bedoeld om huisjesmelkers en slecht verhuurderschap tegen te gaan.
- 1600 van de verwachte 3200 vergunningen zijn aangevraagd.
- Alle verhuurders in de Binnenstad-Noord, de Pieterswijk, Levendaal-oost, Levendaal-west, het Stationsdistrict, Groenoord, Noorderkwartier, De Kooi, Haagweg-Noord, Slaaghwijk, Merenwijk-Centrum en Transvaal moeten hem aanvragen.
- Verhuurders moeten aan zeven voorwaarden voldoen om hem te krijgen.
Omzettingsvergunning:
- Bedoeld om de leefbaarheid in wijken te kunnen waarborgen.
- 200 van naar schatting 800 aangevraagd.
- Verhuurders die hun panden verkamerd willen verhuren hebben hem nodig.
- Verhuurders kunnen hem krijgen als ze de woonruimte voor 1 juli 2015 hebben verkamerd of als ze de woonruimte voor 1 juli 2019 – verkamerd in bezit kregen.
- Er wordt gelet op het maximum percentage om te zetten woningen per straat ten opzichte van het aantal woonadressen.
- In de wijken Noorderkwartier, Transvaal en de Kooi mag dat 0 procent zijn, en moeten er ook studentenhuizen verdwijnen.
- In Binnenstad-Noord, exclusief het kernwinkelgebied, geldt 25 procent.
- In het kernwinkelgebied in de Binnenstad-Noord en de Pieterswijk geldt 100 procent.
Bron: Leidsch Dagblad 12 juli 2024 | Casper Chaudron